A hamburger

2015.02.03 18:36

Dúl a hamburger divat, de nézzük csak milyen hosszú utat járt be Amerika kedvence, mire mostani formájában az asztalunkra került! 

 

Hamburger, az amerikai szendvics forradalma

Elődje a szendvics lehetett, amely szintén nem mai találmány, hiszen az ókori rómaiak is ismerték már, de nevét “csupán” 300 éve kapta. Az angol John Montagu, Sandwich 4. grófja, annyira bolondult a kártyázásért, hogy a játékot még az étkezések idejére sem szakította félbe. Inasától azt kérte, csomagolja két kenyér közé a marhaszeletét. A klubban gyorsan divatot teremtett új szokásával és ezután már mindenki azt kérte, amit Lord Sandwich evett.

Minden ország fejlesztett a szendvicsen valamit saját ízlése szerint: A németek különleges hamburgi steakje lehetett a hamburger egyik inspirációja, amely a 19. századi nagy kivándorlási hullám során kerülhetett Amerikába.

De ki adta el Amerika első igazi hamburgerét?

Elképesztő viták folytak az amerikai államok között, hogy kié az elsőbbség. Sokan szeretnék maguknak a dicsőséget, hogy tőlük ered a világ egyik legnépszerűbb étele. Íme két kedves sztori a tucatnyi verzióból, amellyel egy-egy állam magáénak tulajdonítja ezt a kiváltságot.

Hahó, hol van a darálthúsom?

Egy 1885-ben tartott vásáron, a New York állambeli Hamburgban, két testvér Frank és Charles Menches gondban volt. Kolbászos szendvicset árultak, de egy idő után kifogytak a sertéshúsból. Az augusztusi melegben szóba sem jöhetett a disznóvágás, de éhen vendég nem maradhatott, így az akkor nem túl elegánsnak számító darált marhahúst használták fel. Meg is sütöttek belőle néhány pogácsát, de nem ízlett nekik eléggé, ezért kevés barna cukorral és kávéval dobták fel. Hát persze, hogy megőrültek érte az emberek! A fivérek pedig saját városuk tiszteletére, új ételüket Hamburger szendvicsnek nevezték el.

Az athéni hamburger...

A Fletcher család a Texas állambeli Athénban kínálta fűszerezett, darált marhahúspogácsáit, míg élelmes üzletemberek segítségéveltöbb vásáron is bemutatták szendvicsüket, köztük az 1904-es St. Louisban tartott világkiállításon. Száz évvel később, egy texasi képviselőnő, bizonyos Betty Brown, a fentiekre hivatkozva törvény javaslatban rögzíttette, hogy a texasi Athén városa az igazi hamburger szülőhazája. A törvényellenszavazat nélkül át is ment a Képviselőházon 2006-ban.

 

Hogy mi a valódi szülőhazája a hamburgernek, azt képtelenség kideríteni.

A hamburger sokkal több, mint hús és zsemle. Történelem, kultúra, szenvedély és íz mindenek felett!